Al tijden had ik last van mijn onderrug en rechter heup, na onderzoek bleek dat ik artrose heb in de onderste rugwervels. Via mijn huisarts ben ik bij Iris Meijerink, van Oefentherapie Bolsward, terecht gekomen.

Tijdens de Mensendieck therapie heb ik oefeningen gekregen om mijn houding te verbeteren en om bepaalde spieren sterker te maken zodat de onderrug minder wordt belast. In het begin ging ik er wekelijks heen, later werd dit afgebouwd naar 1 keer in de 4 weken, in totaal ben ik ongeveer 10x bij Iris geweest. Tijdens de therapie werden de oefeningen uitgelegd en voorgedaan, bepaalde oefeningen moest ik op een fitnessmatje doen, anderen met een fitnessbal. Het was de bedoeling dat ik dan thuis de oefeningen dagelijks ging doen. Dit was geen straf, de oefeningen werden langzaam opgebouwd en het waren leuke en afwisselende oefeningen.

Mijn werkplek is met simpele aanpassingen ook verbeterd. Door middel van foto’s van mijn werkplek, heb ik tips gekregen om de deze aan te passen, o.a. de rugleuning van de stoel rechter zetten en het beeldscherm naar voren halen. Het was eerst wel even wennen, maar na een week was het al ‘gewoon’ en ik heb er veel baat bij.
Hetzelfde geldt voor normale dagelijkse bezigheden, niet meer onderuit hangen, maar rechtop zitten, niet op één been hangen maar rechtop staan en beide benen gelijk belasten. In principe weet je het meeste wel, maar nu word je er op gewezen en wordt er uitgelegd hoe een goede houding de klachten kan verminderen, ik ben er nu veel bewuster mee bezig.

Kortom , ik heb de therapie als positief ervaren, ik let nog steeds goed op mijn houding en doe trouw de oefeningen. Mijn klachten zijn nog niet helemaal verdwenen maar zijn wel veel minder geworden.

Ik heb de therapie als positief ervaren! Ik let nog steeds goed op mijn houding en doe trouw de oefeningen.